Ученички парламент Медицинске школе

Председник УП је Марија Вучелић, МСIII/2
Потпредседник је Вукман Бацковић МСII/3
Секретар је

Тим за сарадњу са Ученичким парламентом:
Љиљана Петковић-Вранић, наставник географије
Милан Јаношевић, наставник филозофије
Александра Спалевић, наставник микробиологије


АКТИВНОСТИ УЧЕНИЧКОГ ПАРЛАМЕНТА


Организовање трибина и гостовања угледних личности
Учешће унапређењу рада школских секција
Организовање разних облика културног, спортског и научног исказивања ученика
Израда пројеката и истраживања у циљу унапређивања рада у Школи
Организовање хуманитарних акција


ЦИЉЕВИ РАДА УЧЕНИЧКОГ ПАРЛАМЕНТА


Толеранција за различита мишљења
Залагање за поштовање права детета
Слободно изражавање мишљења
Помоћ друговима који имају проблеме
Унапређење понашања ученика у Школи


Током прошле школске године започета је акција Ученичког парламента "За зелену учионицу". После свих активности, овако је изгледао почетак радова за зелену учионицу 03.10.2013. године.

А овако када су радови завршени недељу дана касније. На слици /доле/ наставник Љиљана Петковић Вранић која је, са ученицима, целокупну акцију спровела.

Учионица је свечано отворена 25.10.2013.године. На сајту Општине Звездара два дана раније стајао је /текст пренет у целини/:  "Свечано отварање Зелене учионице у Медицинској школи на Звездари, Улица Вељка Дугошевића ББ, одржаће се у петак, 25.10.2013. године у 13 сати у знак захвалности свим појединцима и фирмама који су овај пројекат искрено подржали. Како добра идеја у коју се безусловно верује може постати реалност, показали су ученици Парламента Медицинске школе заједно са професорком Љиљаном Петковић Вранић. Потреба да се повремено изађе из затвореног простора и уђе у прелепу природу испред школе, сада је коначно задовољена изградњом мале оазе за потребе наставе и пријатно проведене одморе. Идеја са чијом реализацијом се почело крајем 2012. године је остварена завршетком радова на пројекту који омогућава извођење наставе у природи. Први корак начињен је избором пројекта за једну од Стварно важних идеја Фондације „Ана и Владе Дивац”. Фондација је обезбедила средства за промотивне акције у којима су учествовали разни донатори. Након тога је уследила и значајна материјална подршка из предузећа „Директ медија“. Клупе је донирало ЈКП „Зеленило Београд“. Радове на изради штампаног бетона и уградњи клупа, у најкраћем року, извела је фирма „Ширка пројект“ из Падине. Учионица је смештена у најлепшем делу дворишта у коме вишедеценијска стабла праве дивну хладовину, а њено додатно улепшавање и шминкање у виду цвећа, пузавица и вертикалних башти, ће се остварити у неком наредном периоду. Замисао је да се не ремети природан амбијент, да подлога остане од траве, да клупе буду дрвене...."

Учионица је свечано отворена 25.10.2013. године. Свечану траку су пресекли, и пустили у рад учионицу,  ученици Марија Вучелић и Вукман Бацковић. Свечаност у су организовали и извели ученици са наставником Љиљаном Петковић-Вранић. Током школске године, а посебно са доласком пролећа и лепог време, учионица је остварила своју праву намену.

 

ПРИСУСТВО ОБЕЛЕЖАВАЊУ ГОДИШЊИЦЕ УЧЕНИЧКОГ ПАРЛАМЕНТА ЗУБОТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ

Ученички парламент Зуботехничке школе je у петак, 29.11.2013. од 12 до 13.30 сати у Скупштини града Београда, одржао свечану седницу поводом 8 година рада Парламента и 5 година одржавања седница у Скупштини града. На седници је Јована Косовац, председница Парламента одржала уводни говор, а присутни су били у прилици да погледају презентацију рада Парламента од 2005. до 2013.године, као и да разговарају о евалуацији рада и учествују у дијалогу о даљим активностима. Ова седница Ученичког парламента требало је да допринесе ширењу позитивних примера афирмације младих и вредности које носе у себи, а присуствовало јој је велики број бивших и садашњих ученика Зуботехничке школе, као и представници Ученичких парламената других школа. Ученицe наше Школе Дијана Ђекић MС3/1 и Ивана Митић Л3/2, са наставником Љиљаном Петковић-Вранић, присуствовале су овом јубилеју.

Предавање је било веома занимљиво, донело је свим присутним слушаоцима нека нова сазнања и потакло је ученике на размишљање и постављање питања на које је предавач са много умешности одговарао.Предавању су присуствовали и ученици VII београдске гимназије као гости наших ученика.


ОДРЖАНО УСПЕШНО ПРЕДАВАЊЕ У ОРГАНИЗАЦИЈИ УЧЕНИЧКОГ ПАРЛАМЕНТА

На позив Ученичког парламента, уз помоћ наставника верске наставе Срђана Ћосића, 26.03. у препуној свечаној сали Школе одржано је, пред многобројним ученицима и наставницима, интерактивно предавање др Сава  Б. Јовића, добитника Вукове награде за књижевност за ову годину, на тему „Значај Михајла Пупина за нацију и човечанство“.  

  Рад Ученичког парламента у другом полугодишту свео се на минимум. Недостатак ентузијазма код ученика условио је и недостатак кворума због чега је отказано неколико заказаних састанака. Због овог проблема, у договору са директорком, одлучено је да се следеће шк. године организација рада промени. Том приликом биће ангажоване све одељењске старешине у смислу обавезног надгледања избора представника за Ученички парламент, као и њихових обавезних долазака на састанке, како та одељења не би остала неинформисана о раду ученика и акцијама у оквиру парламента.