У периоду од 23.04. до 25.04. у Црног Гори одржано је такмичење у предузетничким вештинама ''Пословни изазов западног Балакана''. Такмичење је окупило 80 ученика из 55 средњих школа из региона, односно Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске и Црне Горе.

Првог дана  такмичења, ученици су били подељени у 20 мешовитих тимова и добили су задатак да креирају производ или услугу која ће обогатити живот младих у руралним подручјима. Четворо ученика који формирају један тим долазе из четири земље и нису се познавали пре такмичења, што чини изазов још већим. Другог дана су развијали своје пословне идеје уз подршку ментора са Универзитета Доња Горица, а трећег дана су жирију презентовали своје бизнис планове.

Жири је био у следећем саставу:

Марко Нишавић – Берза д.о.о.

Милан Драгић – Монтенегро Бизнис Алијанса

Ненад Вујадиновић – УДГ

Александра Гачевић – предузетник

Нашу школу, на овом такмичењу, представљала је ученица Јована Младеновић МС4/4 и захваљујући њој, наша школа је имала прилику да стане раме уз раме са 55 најбољих средњих школа у региону.

Циљ овог такмичења је да развијањем комуникацијских и презентацијских вештина, ученици стекну самопоуздање, а развијањем идеје од нуле до бизнис плана ученици постају свесни својих могућности и тако унапређују свој предузетнички дух. Такође, такмичење истиче важност повезивања младих људи који живе на територији западног Балкана и буди свест о неопходности заједничких активности на регионлном нивоу.

Такмичење је реализовала организација Достигнућа младих у Србији уз финансијску подршку Америчке агенције за међунарнодни развој, и партнерство са регоналним организацијама: Удруга ''Предузетни'' и ''Образовна група Зрински'' у Хрватској, Универзитет Доња Горица и Студентски бизнис центар у Црној Гори, ''Мунја'' инкубатор и платформа Hocu.ba у Босни и Херцеговини.
 
           У Београду, 09.05.2019.                                           Лидија Чпајак

                                                                          наставник предузетништва