ЛАГУНУНА ПРОДАЈНА ИЗЛОЖБА

У школској библиотеци традиционално се  одржала продајна изложба Лагуниних издања. Љубитељи писане речи могли су посетити изложбу радним данима од 8.4. до 19.4.

Нашу библиотеку смо обогатили новим насловима.

БИРАМ ДА ЧИТАМ

Ученици Медицинске школе са својим библиотекарима подржали су акцију „Читајмо гласно“, која се спроводи поводом обележавања Националног дана књиге. Заједно смо осмислили слоган - БИРАМ ДА ЧИТАМ

Уз читање омиљених стихова и цитата, указали смо  на значај књиге и школске библиотеке. Дружење је одржано у библиотeци у сарадњи са проф. српског језика и књижевности Биљаном Крупниковић. У пријатној атмосфери бирали смо стихове, читали, разговарали... 

Овај догађај смо забележили кроз фотографије и видео записе, како бисмо са осталим ученицима поделили део атмосфере. Снимак можете погледати на ЛИНКУ.

Настављамо да читамо...

Гласно су читали:

Нина Ранитовић ФIII3

Катарина Зечевић ФI2

Дијана Радовановић ФI3

Емилија Марковић ФI3

Магдалена Лазовић МСI4

Тара Милошевић ФI1

Лена Валић МСI4

Селена Букоровић СТIII2

Невена Павловић ФIII3


Библиотекари- стручни сарадници:

Јасна Стошић

Јелена Матић


Школску библиотеку посећивали бисмо чешће када би ...

У циљу унапређења рада школске библиотеке, урађена је анкета „Школску библиотеку посећивали бисмо чешће када би ...“ Одговори ученика били су креативни и  искрени. Тиме су исказали своје ставове о томе како би рад библиотеке могао да се прилагоди њиховим интересовањима. Истакли су жељу да у библиотеци могу да се нађу стрипови, као и савремена књижевност. Такође би волели да у библиотеци има више романа на енглеском језику. Неки су били толико искрени па су изјавили да су помало лењи и због тога не долазе тако често.

Свакако ћемо уважити њихове идеје, јер библиотека је ту да ученицима време проведено у школи учини лепшим.

„ПРОГОВОРИ ДА ТЕ ВИДИМ“

У нашој школи је 11.12.2023. организовано представљање најновије књиге „Проговори да те видим“, коју је написао наш колега и пријатељ Горан Хаџи-Боричић. Модератор промоције је била библиотекар-сарадник Јелена Матић.

Горан је књижевни рад започео 1990. сликовницом „Тужни мрав“, од тада је објавио неколико збирки поезије, два романа, две поеме, много сликовница. Изведена је и једна радио драма, бави се препевима са више језика, а има и своју музичку групу „Бендити“.

Ко прати и чита књиге Прометејеве  едиције Популарна лингвистика зна кака је част бити део ње. Текстови који се налазе у књизи су заправо излазили у Илустрованој политици у склопу рубрике „Не само о језику“. У књизи се налазе бројне теме о језичким недоумицама и проблемима. Рецензију за књигу је написала професорка Филолошког факултета, Рајна Драгићевић која каже: „Хаџи-Боричић показује врло широко лингвистичко образовање, али и храброст да се ухвати у коштац са различитим питањима науке о језику“.

Теме из области правописа, морфологије, стилистике, етимологије, представљене су на оригиналан и занимљив начин, тако што су преточене у приче из којих видимо како језик живи. Озбиљност тема проткана је каткад благом иронијом којом нас Горан опомиње да морамо размишљати о томе како говоримо јер смо мислећа бића, а каткад духовитошћу. Књига није намењена само људима чија је струка језик, већ свима који желе да ослушкују свој језик. Читање захтева промишљање и један од циљева писања је навести читаоца да се запита зашто се каже, како се каже, да ли је неко правило најбоље решење.

Још слика можете погледати ОВДЕ.

Стручни сарадник-библиотекар Јелена Матић