БИРАМ ДА ЧИТАМ

Ученици Медицинске школе са својим библиотекарима подржали су акцију „Читајмо гласно“, која се спроводи поводом обележавања Националног дана књиге. Заједно смо осмислили слоган - БИРАМ ДА ЧИТАМ

Уз читање омиљених стихова и цитата, указали смо  на значај књиге и школске библиотеке. Дружење је одржано у библиотeци у сарадњи са проф. српског језика и књижевности Биљаном Крупниковић. У пријатној атмосфери бирали смо стихове, читали, разговарали... 

Овај догађај смо забележили кроз фотографије и видео записе, како бисмо са осталим ученицима поделили део атмосфере. Снимак можете погледати на ЛИНКУ.

Настављамо да читамо...

Гласно су читали:

Нина Ранитовић ФIII3

Катарина Зечевић ФI2

Дијана Радовановић ФI3

Емилија Марковић ФI3

Магдалена Лазовић МСI4

Тара Милошевић ФI1

Лена Валић МСI4

Селена Букоровић СТIII2

Невена Павловић ФIII3


Библиотекари- стручни сарадници:

Јасна Стошић

Јелена Матић


Школску библиотеку посећивали бисмо чешће када би ...

У циљу унапређења рада школске библиотеке, урађена је анкета „Школску библиотеку посећивали бисмо чешће када би ...“ Одговори ученика били су креативни и  искрени. Тиме су исказали своје ставове о томе како би рад библиотеке могао да се прилагоди њиховим интересовањима. Истакли су жељу да у библиотеци могу да се нађу стрипови, као и савремена књижевност. Такође би волели да у библиотеци има више романа на енглеском језику. Неки су били толико искрени па су изјавили да су помало лењи и због тога не долазе тако често.

Свакако ћемо уважити њихове идеје, јер библиотека је ту да ученицима време проведено у школи учини лепшим.

„ПРОГОВОРИ ДА ТЕ ВИДИМ“

У нашој школи је 11.12.2023. организовано представљање најновије књиге „Проговори да те видим“, коју је написао наш колега и пријатељ Горан Хаџи-Боричић. Модератор промоције је била библиотекар-сарадник Јелена Матић.

Горан је књижевни рад започео 1990. сликовницом „Тужни мрав“, од тада је објавио неколико збирки поезије, два романа, две поеме, много сликовница. Изведена је и једна радио драма, бави се препевима са више језика, а има и своју музичку групу „Бендити“.

Ко прати и чита књиге Прометејеве  едиције Популарна лингвистика зна кака је част бити део ње. Текстови који се налазе у књизи су заправо излазили у Илустрованој политици у склопу рубрике „Не само о језику“. У књизи се налазе бројне теме о језичким недоумицама и проблемима. Рецензију за књигу је написала професорка Филолошког факултета, Рајна Драгићевић која каже: „Хаџи-Боричић показује врло широко лингвистичко образовање, али и храброст да се ухвати у коштац са различитим питањима науке о језику“.

Теме из области правописа, морфологије, стилистике, етимологије, представљене су на оригиналан и занимљив начин, тако што су преточене у приче из којих видимо како језик живи. Озбиљност тема проткана је каткад благом иронијом којом нас Горан опомиње да морамо размишљати о томе како говоримо јер смо мислећа бића, а каткад духовитошћу. Књига није намењена само људима чија је струка језик, већ свима који желе да ослушкују свој језик. Читање захтева промишљање и један од циљева писања је навести читаоца да се запита зашто се каже, како се каже, да ли је неко правило најбоље решење.

Још слика можете погледати ОВДЕ.

Стручни сарадник-библиотекар Јелена Матић