1   - следећа страна 

ТЕСТ МАТУРСКОГ ИСПИТА

  У ЈАНУАРСКОМ РОКУ 2020. ГОД.  ЗА ПЕКВАЛИФИКАНТЕ ЋЕ БИТИ 29.01.2020. ГОД . У 10 ЧАСОВА, ЗА СВЕ СМЕРОВЕ.

nemaslike.jpg

НАШИ УЧЕНИЦИ СТЕКЛИ НОВА ЗНАЊА О ПРЕВЕНЦИЈИ ЈОШ ЈЕДНЕ БОЛЕСТИ ДРУШТВА

                  

 

       У Пољопривредно-хемијској школи у Обреновцу  17. децембра 2019. двадесет ученика четврте године присуствовало је часу који се разликовао од свих  њихових часова у  досадашњем школовању: АНТИКОРУПЦИЈСКОМ ЧАСУ.  Овај час се разликовао не само по теми (за коју је у медицинским школама у току четири школске године резервисан један час и то из медицинске етике), месту одржавања („учионица“ је била толико велика да је било места за више од двеста ученика из Београда и Обреновца и преко педесет професора, предавача, новинара и представника државне управе и локалне самоуправе), организацији (укључен је у активности у оквиру четворогодишњег пројекта  „Превенција и борба против корупције“ који финансира Европска унија са 3,2 милиона евра), реализацији (одржали су га  пресдтавници  Министарства правде Републике Србије, Републичког јавног тужилаштва, Министарства унутрашњих послова, Антикорупцијске агенције и невладине организације Транспарентност Србија), већ и по поруци: „ПРЕКИНИ ЛАНАЦ! РЕЦИ НЕ КОРУПЦИЈИ!“ Надамо се да ће овај  део кампање за подизање јавне свести о важности превенције и борбе против корупције посредством информисања и едукације младих људи допринети бржем решавању многих проблема којима је  окован  развој нашег друштва. Можда треба имати у виду и Платонову поруку да су право и медицина најбоља средства за лечење  државе оболеле од корупције.
Хвала организаторима који су омогућили ученицима и наставницима наше школе да присуствују овом часу.

                                Наставници: Александра Христић, Љиљана Петковић-Вранић и Снежана Батас

a83a000f-feb3-4c8e-9f51-2e7bc645f790.jpg

Предавање на тему: Протеин зонулин као маркер аутоимуних болести

 

Сажетак

    Увод:Откривањем протеина зонулина у цревима утврђена је корелација његове повишене концентрације у серуму,плазми ,урину и неким секретима.Зонулин је једини ,до сада познат хумани протеин који реверзибилно контролише пропустљивост црева,тј. утиче на промену међућелијског чврстог простора.

    Циљ: Представити повезаност концентрације и продукцијезонулина са одређеним аутоимуним болестима попут:целијакије,дијабетеса типа1 ,као и у лечењу неких врста тумора.

Метод:Коришћени су имунохемијски тестови као и методе у генетичком инжењерингу.Изолован је и компетитивни инхибитор зонулина (АТ 1001 ),данас регистрован као лек лазаротид-ацетат, чија примена у терапији није остала незапажена.

    Резултати: Давање испитаницима у преклиничким и клиничким студијама инхибитора зонулина након излагања пацијената и контролне групе глутену ,показала је очекивани исход,без негативних ефеката на испитанике.

Закључак:Доказ концепта патогене улоге зонулина на„ цурење црева“ и промене у гастроинтестиналној баријери код особа оболелих од целијакије и дијабетеса типа1.

 

Дипл.фарм.- медицински биохемичар Надица Гајовић

 

nemaslike.jpg

ДОПУНА РАСПОРЕДА ПИСМЕНИХ ПРОВЕРА ЗНАЊА:


Латински језик
Л1/1, Л1/2
контролни задатак - 20.12.
писмени задатак - 23.01.
СТ1/1
контролни задатак - 20.12.
писмени задатак - 20.01.
СТ1/2  
контролни задатак - 23.12.
писмени задатак - 20.01.

nemaslike.jpg

Светски дан борбе против ХИВ-а

Обележавање Светског дана борбе против ХИВ-а 01 децембра 

у нашој школи 29.11.2019. године традиционално је одржано предавање 

Црвеног крста Звездара "Превенција ХИВ-а" за око 350 ученика у првом разреду. 

Парола овогодишње кампање је „Друштво доприноси напретку“

0f709cea-b44b-4cc5-86cb-da476f1fe43d.jpg

1   - следећа страна