1   - следећа страна 

Извештај са Симпозијума ​


Ученици Медицинске школе на Звездари су 20.09.2019.учествовали на Симпозијуму у организацији : Савез удружења здравствених радника Србије и Друштво медицинских сестара-техничара и бабица Београда,одржаном у Општини Стари град, у Београду.

Присуствовали смо различитим предавањима која су корисна и уско повезана са профилом медицинске сестре-техничара: “Одговорност као лична и професионална особина“,“Одговорност медицинске сестре за сопствено здравље на радном месту“,“Одговорност у тиму хируршког интензивног лечења,комуникација и одговорност у професионалној пракси код здравствених радника“ ...

Након излагања,отворена је дискусија у којој су учествовали како предавачи,тако и наставници здравствене неге,као и учесници симпозијума.

 

Одељењакојасуучествовала:

МС IV2,МСIV4-2,МС III3-2 група.

Наставници:Биљана Миливојевић,Љиљана Јушчак,Емилија Благојевић,Катарина Николић,Бојана Ђинђић.

 

 

 

20.09.2019.

Београд

527bd94a-3864-4af7-800e-d49250c257e7.jpg

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е


 

ПОШТОВАНИ УЧЕНИЦИ,

ОБАВЕШТАВАМО ВАС ДА НОВА ШКОЛСКА ГОДИНА ПОЧИЊЕ У ПОНЕДЕЉАК, 02.СЕПТЕМБРА ПО СЛЕДЕЋЕМ РАСПОРЕДУ:

 

ПРВИ И ТРЕЋИ РАЗРЕД - ПРЕ ПОДНЕ (ОД 08:00)

ДРУГИ И ЧЕТВРТИ РАЗРЕД - ПОСЛЕ ПОДНЕ (ОД 14:00)

 

МОЛИМО УЧЕНИКЕ ПРВОГ РАЗРЕДА ДА У ПОНЕДЕЉАК БУДУ ИСПРЕД ШКОЛЕ У 07:30 ЈЕР ЋЕ ТАДА СВАКИ ОДЕЉЕЊСКИ СТАРЕШИНА ПРОЧИТАТИ СВОЈЕ УЧЕНИКЕ И ПОВЕСТИ У УЧИОНИЦУ.

 

РАДУЈЕМО СЕ СУСРЕТУ СА НОВИМ И ПОСТОЈЕЋИМ,

НАДАМО СЕ ОДМОРНИМ, УЧЕНИЦИМА.

 

 

 

c155265b-c500-4aee-ab45-3024caef7ee7.jpg

МОСТОВИ ЗНАЊА ПРЕКО ГРАНИЦА СПЕЦИЈАЛИЗАЦИЈЕ

                  

       Нови прилог обнови духа просвећености: школске 2018/19. ученици треће и четврте године  били су  присутни на преко тридесет културно-образовних манифестација, а у организацији наставника Снежане Батас:


                     МОСТОВИ ЗНАЊА ПРЕКО ГРАНИЦА СПЕЦИЈАЛИЗАЦИЈЕ

         Да су ученицима који се оспособљавају за најхуманији посао – да брину о здрављу и животу људи, неопходна  знања из друштвено-хуманистичких наука, јасно је свима који човека схватају као јединствено природно, друштвено и духовно биће. Наши ученици су то можда више емотивно и интуитивно схватили, и то  кроз  своја  интересовања  за најразноврсније појаве и проблеме везане за човеков егзистенцијални положај у савременом свету. Присуствовали су бројним предавањима, трибинама, промацијама књига и изложбама захваљујући којима су сазнали више о  биолошким  основама морала, о лекарској грешци, о томе шта највећи психолози нису рекли, о својеврсном културном феномену званом Владета Јеротић, о основама неуроетике, о последицама несавесног лечења болесника, о моралној одговорности везаној за употребу антибиотика, који су отворили један од путева за медицински и друштвени развој, о опсесивно-компулзивном поремећају, који је и данас енигма  за најчувеније психијатре, о томе како се креира новац и  како су највећи умови човечанства Платон и Аристотел схватали демократију...

         Били  су у најдужем београдском реду децембра 2018. чекајући  за аутограм  славног аутора  “Софијиног света“, Јустејна Гордера, који је у  најновијем роману „Баш како треба“кроз лик главног јунака покушао да одреди  идентитет савременог човека у свемиру. уУ Народном музеју су се упознали са  сликарством  и животом  научника древне Кине и  о симболизму чувених кинеских вртова,  у Универзитетској библиотеци са делима Шопенхауера и Ничеа „који су искорачили из филозофске традиције и одлучно захтевали преиспитивање њених вредности, али и антиципирали оно надолазеће у својим  делима“,  у Народној библиотеци сазнали су много о  вештачкој  интелигенцији, која  излази из домена научне фантастике и ступа у стварност, а која ће ускоро ће ступити и у нашу свакодневицу, као и са зборником текстова о новим перспективама света: трансгенетици, роботизацији тела, еутаназији и другим праксама које постају кључни изазови времена у коме живимо... Били  су на Православно-богословском факултету на хуманитарној представи „Сумњиво лице“, чији је  приход  употребљен за новогодишње пакетиће за децу из неформалних насеља на Карабурми.  У Шестој београдској гимназији присуствовали су филозофско-теолошкој трибини посвећеној патријарху Павлу...

         О  сложеним питањима  из свих поменутих  области - медицине, филозофије, психологије, теологије, историје, књижевности, уметничког и научног стваралаштва, ученици су имали  привилегију да сазнају од личности које најбоље и највише  могу да им помогну да их разумеју, као што су: председник САНУ  Владимир Костић,  академик  Матија Бећковић, академик Душан Ковачевић,  Др Елеонора Џољић, Др Радан Џодић,  академик Дарко Танасковић, академик Предраг Пипер, др Радан Џодић, др Нада Сантрач, др Оливер Тошковић, др Игор Живановић, новинар Милош Јевтић, Јустејн гордер, норвешки књижевник и филозоф, др Владан Старчевић, др Душан Пајин, др Ирина Деретић, др Јован Ћирић, др Милош Јовановић, др Радослав Пушић, др Милан Ћирковић,  др Дамир Смиљанић, др Слободан Перовић, др Војин Ракић, др Љиљана Тасић.... Они су нашим ученицима показали да је младост много више него узраст: да је младост стање духа и да су радозналост и знање међу најдрагоценијим  лековима за неухватљиву људску душу...

      

 
                          

  

         

 

nemaslike.jpg

Ликовно такмичење

8. јун 2019. године прва награда за ликовно стваралаштво у категорији средњих стручних школа Републике Србије додељена је ученици првог разреда ЛИ-1 Медицинске школе  Тијани Савески.

Наставник ликовне културе је Љиљана Теодоровић Милинковић.

13cb5159-5f31-4f51-9f36-c269e4d9f706.jpg

Фрушкогорски манастири-Сремски Карловци

ИЗВЕШТАЈ СА ИЗЛЕТА ПРВОГ РАЗРЕДА                      

Излет  првог разреда Фрушкогорски манастири-Сремски Карловци реализован је 04.06.2019 године . На излет је кренуо  231 ученик и 15 наставника.

Полазак из Београда  био је  у 8:15 са паркинга испред хале Пионир. Пут је водио преко Руме до Фрушке Горе,где је следио обилазак манастира. У зависности од групе и броја ученика у аутобусу смењивали смо се у обиласку истих.

   Обишли смо манастир Хопово који представља најзначајнији просветни центар и потиче из 15. века.Највеће богатство манастира  су мошти Теодора Тирона које се чувају у кивоту  цркве.

   Други манастир је манастрир Гргетег који је основао Вук Гргуровић.Манастриска црква је посвећена Светом Николи.У овом манастиру се чува једна од највернијих копија иконе Мајке Божије Тројеручице са Хиландара.

    Трећи манастир је био Крушедол који је најзначајнији од 17  фрушкогорских манастира.Манастирска црква посвећена је Благовестима и богато је осликана фрескама са половине XVI века.

    Након обиласка манастира други део је предвиђао обилазак Сремских Карловаца. Око 14 часова смо били у Сремским Карловцима.Након доласка сачекало нас је невреме,праћено кишом,тако да је један део ученика део паузе која је била предвиђена провео у кафићима и ресторанима,а други  део у аутобусу.Од 15 часова пошли смо у обилазак Сремских Карловаца-центра српског образовања и културе у периоду од сеобе Срба са Косова до почетка XX века.

У Сремским Карловцима смо посетили Патријаршијски двор,Саборну цркву и Карловачку гимназију.Након тога је уследило слободно време за индивидуално истраживање града до 18:30.

    У 18:45 кренули смо ка Београду и  око 20 часова смо били на паркингу испред хале Пионир.

Излет је протекао у најбољем реду са пуно лепих утисака које смо понели са собом.

 

 

Извештај сачинила

Радмила Антић

                                                                                                                   Вођа пута

 

                                    

 

 

 

 

 

 

 

 

d16f7523-c2b7-4b7a-af96-0c1fd680ee8a.jpg

1   - следећа страна