Са ученицима се на секцији радило: обнављање хербаријумског материјала, обнављање школске колекције плодова и семена, припремање и организовање изложбе о амброзији за хол Школе, ботанички и фармакогнозијски факултет, радило се на уништавању амброзије у школском дворишту и око њега, и обављена је посета ЗОО врту којом приликом је за ученике Фармацеутског образовни профила одржано предавање на тему: «Еволуција, систематика и упоредна анатомија vertebrata.

 

ИЗВЕШТАЈ О РАДУ БОТАНИЧКЕ И ЕКОЛОШКЕ СЕКЦИЈЕ

АКТИВНОСТИ НА ТЕРЕНУ УЧЕНИКА БОТАНИЧКЕ И ЕКОЛОШКЕ СЕКЦИЈЕ

Излет  Рајац-Сувобор 2014., 12/13.  април 2014. године

Лепе ствари треба неговати... У том духу , наставили смо са традицијом одласка на дводневне излете на Рајац. Циљ секција је био, као и до сада, да споје наставне садржаје ботанике, фармакогнозије екологије и медицинских предмета, развију еколошку свест и љубав према природи. Сврха терена била је  прикупљање фотографија за израду фото хербаријума  прикупљање лековитих и јестивих  врста,  враћање у кондицију, рекреација на спортским теренима и наравно дружење.

 

На излет смо кренули 12.априла у 7:00ч са Железничке станице у  Београду, а у  комплекс Колубара турса смо стигли око 9:30ч и одмах се разместили по собама. После краће припреме за планинарење, кренули смо на предвиђену  петочасовну туру. Овога пута смо мало променили прошлогодишњу руту Рајац -врх Рајца - Добра вода. Послужило нас је лепо време. Пре поласка нас је наш лекар на путу припремио на пењање загрејавањем уз одабране вежбе.

Од комплекса до врха Рајца са висином од 866м брзо смо се попели, и ту смо одржали јавни час и прикупили печате у планинарске књижице. Потом смо кренули ка налазишту коприве, а одатле ка Добрим водама. У том планинарском стајалишту смо се окрепили, одржали час ботанике  у природи са препознавањем прикупљених биљака успут. Ту су наши ученици презентовали своје биолошко знање, стечено на редовној настави.

По повратку у комплекс смо ручали и посветили се времену за предах. Тај период је већина ученика искористила за спортске активности –кошарку,одбојку и фудбал.

Око 20.30ч  следила је вечера. Управник комплекса нам је уступио салу за дружење и музику али су ученици одабрали да се такмиче у мешовитим тимовима у кошарци и одбојци, да сами свирају и певају на терену у оквиру комплекса уз гитару и музику.

Другог дана, после доручка, спремили смо се за полазак до Шумареве куће. То је планинарска рута, позната по причи о храбром шумару, који је настрадао у сусрету са вуковима са Сувобора.

Пре тога смо се загрејали уз традиционалну оријенталну вештину Тај-чи коју нам је приредио наш лекар на путу Миодраг Арсић. Потом смо пошли на планирану руту: Бездан-споменик-Шумарева кућа-војни комплекс.

Терен смо искористили и за упознавање са структуром земљишта, типологијом и грађом тла, и проучавање биљних састојина. Обновили смо градиво о биотопу, биоценози и екосистему.  По повратку  у комплекс смо ручали и почели паковање за повратак кући. У 17:00 смо кренули, а у Београд смо стигли у 19:30ч.  На излет је кренуло 67 ученика друге године Одсек фармацеутски, лабораторијски и санитарно-еколошки техничар, потом координатор наставе Весна Митровић, наставник биологије Нинић Љиљана и наставници водичи Маја Срдић и Којановић Маша Ана. Испред ПСК Копаоник – Исхрана из природе водич је била Зорица Јаковљевић, лекар на путу др Миодраг Арсић и још двоје искусних планинара из Секције исхране из природе.

Иако нам је повратак тешко пао, лепи утисци и дивно дружење остају нам у сећању. До идуће године....

Еколошка секција је током ове школске године имала различите активности, усмерене на различита дешавања - од активности при Тиму за заштиту животне средине, преко предавања и радионица до одласка на дводневни излет на Рајац.

Број ученика у секцији је варирао, и углавном су то били ученици образовни профила санитарно-еколошки техничар другог разреда.

Секција је реализована са укупно 35 часова, од чега током првог полугодишта 15 часова, и током другог полугодишта 20 часова.

Наставни план је углавном реализован, јер сам план је допуштао слободне теме које су обрађиване у складу са интересовањима ученика.

Уоквиру слободних тема одзив ученика је био велики када се ради о посетама сајмовима и фестивалима, предавањима и сличним активностима.

Најважнија дешавања која су испратили ученици еколошке секције су: Зелени фестивал у Дому омладине 16.новембар 2013.године, Фестивал науке одржан 6.децембра 2013., радионица Шума знања 26.децембра 2013. у изложбеном простору РК Београд у Кнез Михајловој, предавањe  o хемоглобину 4.фебруара 2014. у СКЦ-у у великој сали /прилози на почетку Извештаја/...

 

Наравно, не треба заборавити ни дводневни излет на Рајац 12. и 13. априла 2014./прилог Извештаја/Поред овога, свакако су значајни доприноси ученика који су радили паное о здравој храни, Сведском дану чистог ваздуха, води, хив вирусу, као и  активности везане за припрему огледних часова који ће бити реализовани у следећој школској години.                                             

                                                                        Од биљних врста пронашли смо: јагорчевину-Primula veris, прстенац-Muscari racemosum, пасји трн-Erythronium dens-canis, љубичице-Viola alba, Viola tricolor,Viola odorata, Pulmonaria officinalis-плућњак, гавез-Symphytum officinale, Anemone ranunculoides-планински љутић,бршљан-Hedera helix, козлац, липа,неке врста млечика, лишаја, подбел, седмопрст,боквица мушка, женска и средња,орхидеје, глог, зова, бројне врсте из фамилије ружа, јарчева бада, кокочица-Corydalis cava и Corydalis solida... Брали смо сремуш, цвет маслачка, коприву, јагорчевину, борове младице, боквицу....Прикупили смо доста материјала за школски хербаријум, који ће послужити за демонстрацију на часовима биологије и ботанике али и фотографија за школски сајт и фото-хербаријум.