ИЗВЕШТАЈ СА ИЗЛЕТА ПРВОГ РАЗРЕДА                      

Излет  првог разреда Фрушкогорски манастири-Сремски Карловци реализован је 04.06.2019 године . На излет је кренуо  231 ученик и 15 наставника.

Полазак из Београда  био је  у 8:15 са паркинга испред хале Пионир. Пут је водио преко Руме до Фрушке Горе,где је следио обилазак манастира. У зависности од групе и броја ученика у аутобусу смењивали смо се у обиласку истих.

   Обишли смо манастир Хопово који представља најзначајнији просветни центар и потиче из 15. века.Највеће богатство манастира  су мошти Теодора Тирона које се чувају у кивоту  цркве.

   Други манастир је манастрир Гргетег који је основао Вук Гргуровић.Манастриска црква је посвећена Светом Николи.У овом манастиру се чува једна од највернијих копија иконе Мајке Божије Тројеручице са Хиландара.

    Трећи манастир је био Крушедол који је најзначајнији од 17  фрушкогорских манастира.Манастирска црква посвећена је Благовестима и богато је осликана фрескама са половине XVI века.

    Након обиласка манастира други део је предвиђао обилазак Сремских Карловаца. Око 14 часова смо били у Сремским Карловцима.Након доласка сачекало нас је невреме,праћено кишом,тако да је један део ученика део паузе која је била предвиђена провео у кафићима и ресторанима,а други  део у аутобусу.Од 15 часова пошли смо у обилазак Сремских Карловаца-центра српског образовања и културе у периоду од сеобе Срба са Косова до почетка XX века.

У Сремским Карловцима смо посетили Патријаршијски двор,Саборну цркву и Карловачку гимназију.Након тога је уследило слободно време за индивидуално истраживање града до 18:30.

    У 18:45 кренули смо ка Београду и  око 20 часова смо били на паркингу испред хале Пионир.

Излет је протекао у најбољем реду са пуно лепих утисака које смо понели са собом.

 

 

Извештај сачинила

Радмила Антић

                                                                                                                   Вођа пута