Од 17.-18.06.2020. године одржано је  национално такмичење Ученичких компанија у организацији ''Достигнућа младих'' под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Министарства привреде Републике Србије, Америчке агенције за међународни развој (USAID), компаније TeleGroup, ManpowerGroup и JA Alumni Serbia. Ове године, због ванредног стања и пандемије Корона вируса, такмичење је одржано на даљину (online).

Као и до сада и ове године, жирију се представило 20 најбољих ученичких компанија из средњих школа широм Србије. Представљање компанија и самих производа је било путем видеа, презентација и видео линка где су чланови комапнија могли да разговарају са предствницима жирија и на најбољи могући начин представе своју компанију и свој производ.

И ове године, представник наше школе на националном такмичењу Ученичких компанија, била је компанија ''NEST’’ која се представила својом апликацијом за мониторинг амброзије под називом ''Ambrosia Alert’’. Ова апликација направљена је са циљем да се помогне све већем броју људи који пати од алрегијског ринитиса изазваног управо поленом амброзије, као једног од најинвазивнијих алергена у природи.  

Компанија ''NEST’’ је ове године заузела 7. место на овом престижном такмичењу у предузетничким вештина и на тај начин ушла у топ 10 најбољих ученичких компанија за школску 2019/2020. годину. Чланови компаније су матуранти наше школе: Јована Туфегџић, Михаило Вујић и Алекса Максимовић Л4/1, Ирена Брајовић и Стефан Лоњак Л4/2.

Жири који је оцењивао ученичке компаније био је у саставу: Даница Ступар (BizLife), Сандра Влатковић (Знањем до посла), Синиша Чађо (USAID), Бојан Предојевић (Profine) и Марко Миљковић (ManpowerGroup).

У реализацији идеје ученицима су подршку и помоћ пружили представници Агенције за заштиту животне средине, Мирјана Митровић и Ана Љубичић, Клиника за пулмологију и алергологију УДК Тиршова и докторка Катарина Милошевић, као и Катедра за електронско пословање Факултета организационих наука.

 

 

 

У Београду, 20.06.2020.                          Александра Христић и  Лидија Чпајак

                                                                                ментори компаније