Данас прослављамо 102. рођендан. У то име смо приредили текст захваљујући монографским записима, списима и Плановима и програмима према којима је настава реализована.

Школа за нудиље започела је свој рад 1.11.1921. године у Београду. Први План и програм су донели запослени Школе а усвојило га Министарство Народног здравља. Прва директорака Школе била је Мис Њутн. У првој генарцији 1921. године примљено је четрнаест „питомица“ ( како су према монографским списима кандидаткиње које су примљене на школовање биле ословљаване). Школа за нудиље није школовала само медицинске сестре за задравствени систем, већ је школовала и будуће запослене па је један број питомица био и запослен и радио у настави. Школоване „питомице“, дипломиране медицинске сестре, у школи су преносиле знање и дух еснафа сестринске професије будућим генерацијам. Свој несебичан допринос у  Школи за нудиље  давале су не само кроз реализацију наставе већ и неговањем  једнакости, искрености, поштења, храбрости, оданости, исправности, благости и код себе и код других. Између 1921-1941. године све питомице Школе за нудиље носиле су значку са амблемом Школе. Значка је показивала поштовање Школи и професији, али је и представљала изузетност и иновативност установе у којој су се школовале. Током година назив образовног профила се мењао, био је одсек лекарских помоћника крајем педесетих година 20 века, а затим је шездесетих година добио име које и данас носи образовни профил Медицинска сестра – техничар. Некадашње „питомице“ Школе за нудиље, дипломиране медицинске сестре су биле запамћене по својој посвећености, храбрости и оданости школи, ученицима, болесницима и свима којима је била потребна брига, нега и заштита. Истицале су се својим вредностима људског духа и дале друштвени допринос здравству и образовању о чему сведоче списи Монографије приређене за педесет година постојања Медицинске школе.

После другог свестког рата крајем четдесетих година 20 века, здравствени систем је донео одлуку да на основу потреба а у циљу очувања здравља је нопходно школовати и лабораторијске техничара, фармацеутске техничаре и санитарне техничаре.

Данас наша Школа броји 52 одељења и четири образовна профила. Наставу реализује око 150 наставника.

На данашњи дан захваљујемо се свима који јесу међу нама и нису више међу нама јер су сачували ( или радили/раде на томе) да сачувају монографије, списе, планове и програме који сведоче о историји Школе и њеној традицији. Хвала им јер су нам оставили задовљство да учимо и подсећамо се.

Текст приредила

МА Ивана Стевановић, педагошки саветник – наставник здравствене неге